Oostelijk van het Rhônedal bevindt zich het departement Drôme. Het hart van deze streek wordt gevormd door de Côteaux de Tricastin,sinds 2010 Grignan-les-Adhémar genaamd , de plek waar in 1964 Odette en Henri Bour hun Domaine de Grangeneuve oprichtten. Inmiddels bestiert hun zoon Henri het domein. Henri behoort tot de vooruit-strevendste wijnboeren in de omgeving. Als huidige voorzitter van de vereniging van wijnbouwers in de AOC Côteaux du Tricastin laat hij oogst na oogst zien hoe hoog de kwaliteit van de wijnen uit de streek kan zijn. Daarnaast bezit hij een kleine wijngaard in de Rhône- Villages-appelatie met stokken die zijn aangeplant voor de oorlog.
Hoewel de meeste druiven in de omgeving naar de plaatselijke coöperaties gaan, maakt de familie Bour zijn wijnen in eigen beheer. Inmiddels telt het domein in totaal bijna zeventig hectare kalk- en kleihoudende kiezelgrond beplant met verschillende stokken met een gemiddelde leeftijd van dertig jaar. De nadruk ligt op het maken van rode wijn; slechts vier hectare is beplant met witte variëteiten.
Esprit de Grenache
De handgeplukte trossen grenache komen van gemiddeld zeventig jaar oude stokken, aangeplant op een oud Rhôneperceel. De oogst gaat drie weken in betonnen cuve waarin de temperatuur van de gistende massa kan oplopen tot wel dertig graden Celsius. De most wordt dagelijks omgeroerd zodat het vruchtensap de mooiste aroma's kan opnemen.
Eenmaal in de pers overgestoken vangt Henri Bour alleen de spontaan aflopende wijn op om die te assembleren (mengen) met 20% syrah. Dan kan gebotteld worden.
Zo ontstaat een elegante rode charmeur met zachte tannines, een mooie rondeur en prettige vlezige fruitigheid. Hij is ook soepel in de mond en lekker licht gekruid. Een uitstekende wijn dus om van te genieten als aperitief of als begeleider van lamsvlees, biefstuk met pepersaus en harde zilte kaasjes.
Stijl | Sappig, Rond, Fruitrijk |
Aroma's | Blauwe bes, Kers, Specerijen |
Regio | Rhone, Frankrijk |
Druif | grenache |
Agricultuur | biologisch |
Oogstjaar | 2022 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25