Collioure ligt vrijwel tegen de Spaanse grens, direct aan de Middellandse Zee. De wijngaarden liggen hier op steile hellingen en worden aangeplant op terrassen. Hierdoor is mechanisatie niet mogelijk en moet al het werk in de wijngaard met de hand worden uitgevoerd. Het ongeveer 30 ha grote domein, waarvan slechts grofweg de helft is beplant met druivenstokken, ligt op zo’n 400 meter hoogte en heeft daarmee, samen met de nabijheid van de Middellandse zee een zeer bijzonder microklimaat
Pierre Gaillard is een fenomeen. Hij studeerde wijnbouw en oenologie in Beaune en studeerde af in oenologie in Montpellier. In 1981 kocht hij zijn eerste wijngaard in Malleval en vandaag de dag bezit hij 77 ha. verdeelt over 3 domaines, t.w. Domaine Madeloc in Banyuls, Domaine Cottebrune in Faugères en de wijngaarden in Malleval. Hier maakt hij samen met zijn dochter Élise zeer smakelijke, krachtige,
karaktistieke witte en rode Collioures en prachtige Banyuls.
Op Domaine Madeloc liggen de wijngaarden pal aan de Middellandse Zee. De bodem bestaat hier voornamelijk uit schist. De grenache noir is dicht op elkaar geplant, waardoor de stokken dieper wortelen en de opbrengst per wijnstok significant naar beneden gaat. Voor deze Collioure is de blend 80 % grenache noir, 15 % mourvèdre, 5 % syrah De druiven worden met de hand geoogst en gevinifieerd in betonnen cuves, waarna de jonge wijn 18 maanden rijpt, waarvan 70% op grote Frans eikenhouten vaten en 30% op nieuwe Frans
eikenhouten vaten.
Het resultaat is een stoere, volle wijn met intense aroma's van rode bessen, zoethout en vanille. Mooi versmolten tannines in de mond. De gerijpte grenache biedt vijgentonen in de afdronk en de mourvèdre “kust” de wijn met aangename rokerige tonen. Elegante en toegankelijke wijn.
Stijl | Fruitrijk, Gestructureerd, Vol |
Aroma's | Blauwe bes, Kers, Specerijen |
Regio | Roussillon, Frankrijk |
Druif | grenache noir, mourvedre + |
Agricultuur | lutte raisonee |
Oogstjaar | 2018 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25