De vintage ports van Fonseca worden uitsluitend gemaakt van de drie Fonseca-wijngaarden (Panascal, Cruzeiro en Santo Antonio), zijn voor 100% met de voet getreden in stenen lagares en worden alleen gemaakt in de allerbeste jaren. De fermentatie wordt afgebroken als de helft van de suiker is omgezet in alcohol door toevoeging van een eau-de-vie van druiven met een alcoholpercentage van 77%. Na de oogst kunnen de beste wijnen van de oogst worden geïdentificeerd en apart worden gehouden om een vintage port te maken. De jonge port rijpt twee jaar in grote houten vaten voordat hij wordt gebotteld, waarna hij ofwel jong kan worden genoten om zijn kracht en intense fruit te waarderen, of kan worden bewaard om verder te rijpen.
Fonseca's respect voor de wijngaard en de unieke omgeving van de Dourovallei komt tot uiting in het leiderschap van het bedrijf op het gebied van duurzame en biologische wijnbouw. Het was het eerste huis dat een port aanbood die volledig was gemaakt van biologisch geproduceerde druiven.
The 2017 Vintage Port is a field blend (with typical grapes like touriga nacional, touriga francesca, tinto cão, tinta roriz and tinta barroca) aged for approximately 20 months in used French oak. It comes in with 98 grams of residual sugar, a little drier on paper than its Taylor sibling this year. Sappy and sensational in flavor and fruit, this seemingly has moderate tannins around the edges on first taste, velvety texture and a long finish. Despite the first impression of moderation, there is plenty of power here. As it got some aeration, it showed nothing but power and closed down fairly hard. The combination of great fruit and fine structure makes this a potentially great Fonseca, but right now it is obviously immature and not showing everything it has. I'd recommend some patience here. WINESPECTATOR (97)
Dark and dense, with fig bread, baker's chocolate and tar notes leading off before the core flavors of plum, black currant and blackberry paste finally start to emerge. The wild, spirited finish shows cast iron, licorice snap and roasted alder elements, delivering a decidedly chewy feel. A big, old-school, throwback Port that will age at a glacial pace.
Regio | Douro, Portugal |
Druif | touriga nacional, touriga franca + |
Oogstjaar | 2017 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25