Angelo Gaja (1940) is een begrip in de wijnwereld. Zijn inzichten zijn van onschatbare waarde geweest voor Italië als wijnland en voor Piemonte in het bijzonder. Zijn aantreden in het familiebedrijf in 1961, na stages in Frankrijk en Californië, was het startsein van een opzienbarende reeks vernieuwingen. Gaja beperkte oogstrendementen rigoreus, voerde het gebruik van barriques in en plantte voor de streek ‘vreemde’ druivenrassen aan. In 1996 breidde Gaja uit naar Toscane, waar hij het wijngoed Ca’Marcanda verwierf. Ook hier werkte hij met onbegrensde energie aan wijnen die hun gelijke in Italië nauwelijks kennen. Inmiddels spelen ook Gaja’s dochters Gaia en Rosanna een (steeds belangrijker) rol in het bedrijf. Na inweking en vergisting volgt na drie weken een jaar rijping op eikenhout en twee op fles. Dan is een wijn ontstaan met een geweldige concentratie in geur en smaak met de potentie om gemakkelijk te ouderen in de kelder. Sugarille heeft veel fruit, mineralen, zachte tannines, versmolten hout en een voorbeeldig lange afdronk.
Stijl | Fruitrijk, Gestructureerd, Stoer |
Aroma's | Blauwe bes, Ceder, Pruim, Specerijen |
Regio | Toscane, Italie |
Druif | sangiovese |
Oogstjaar | 2010 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25