Chris en Andrea Mullineux werken samen om op natuurlijke wijze wijnen te maken die het terroir van Swartland weergeven. Dit doen ze op het Mullineux Family Estate in Swartland. In dit gebied staan stokoude wijnstokken naast relatief nieuwe rassen. Chris en Andrea vormen met hun kennis van het gebied, de mensen, de wijngaarden en hun passie voor wijnmaken een geweldige combinatie. Alle aandacht gaat naar de wijnen die ze maken. Ze zijn de meest talentvolle jonge wijnmakers van dit moment! De druiven voor hun wijnen komen van een aantal verschillende wijngaarden in Swartland. Iedere wijngaard heeft zijn eigen karakter. De belangrijkste wijngaarden liggen op de Paardeberg (graniet) en de Riebeek Kasteel-berg (verweerde leisteen). De druivenboeren werken vrijwel biologisch, door het droge klimaat zijn er nauwelijks ziektes die bestreden moeten worden. Er wordt niet geïrrigeerd en de opbrengsten zijn laag: 24-36 hl./ha. Alle wijnen zijn zonder enige onnodige toevoeging gemaakt. De gisting start op natuurlijke wijze, dus zonder toegevoegde gist. Geen filtrering voor het bottelen.
Leeu Passant is een projekt van Chris en Andrea waar ze, uit verschillende regio's van de Kaap, topwijnen produceren van oude tot zeer oude wijngaaarden. Omdat deze wijngaarden buiten Swartland liggen was het niet handig ze onder het Mullineux-label uit te brengen.
Deze chardonnay komt van wijngaarden op de Helderberg. De druiven worden met de hand geplukt. Na zorgvuldige persing van het fruit wordt de most (druivensap) op eikenhouten fusten gedaan en start de vergisting. Géén toevoegingen! Uitsluitend natuurlijke gist. Na fermentatie krijgt de jonge wijn 18 maanden rijping op Frans eikenhout, waarvan 30% nieuw eikenhout!
Het resultaat is spectaculair ... een wijn met zuiverheid en precisie! Een mooi verwoorde recensie van Greg Sherwood (MW):
‘Another incredibly serious, focused, grown up release from the Mullineuxs. Regal, refined and linear, the fruit comes from the same 26 year old Helderberg vineyard as the 2015 release. Beautiful lime and white citrus pastille fruit notes are very pure and pithy with an alluring wet limestone and waxy lemon rind edge. Very tight grained, tightly wound and taut, far more so than even the very serious 2015 release. The intense lemon and lime cordial freshness is supremely balanced and harmonious performing a sophisticated, choreographed Burgundy styled routine with an expertly judged amount of struck match reduction complexity. The finish has a dusty, gravelly dry mineral length that will impress the most educated fine wine collector. Cellar this beauty for 2 to 3 years before opening, and drink over 20+ years.’
Stijl | Aromatisch, Elegant, Rijk |
Aroma's | Bloemig, Geel fruit, Peer |
Regio | Stellenbosch, Zuid Afrika |
Druif | chardonnay |
Agricultuur | biologisch |
Oogstjaar | 2019 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25