Het familiebedrijf Barbeito, opgericht in 1946, vormt één van de boegbeelden van ‘Madeira nieuwe stijl’. Traditie wordt hier ingezet in combinatie met moderne technologie om zo tot prachtige wijnen te komen. Waar grote Madeirahuizen gebruik maken van de Estufa-methode, maakt eigenaar Ricardo Diogo Freitas gebruik van de Canteiro-methode: de wijn ligt minimaal 5 jaar in houten foeders te rijpen, in loodsen waar de temperatuur zijn warme gang kan gaan. Er wordt absoluut geen karamel als kleurstof toegevoegd. De Madeira’s worden per individueel jaar afgebotteld, waarbij de onderlinge verschillen in smaak en stijl nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het resultaat hiervan zijn lichtgekleurde, frisse en zeer expressieve Madeira’s met een geheel eigen stijl met veel fruit. ‘I try to improve tradition’ aldus Ricardo. Als eerste producent koos Ricardo er ook voor om zogeheten ‘single casks’ of ‘single vineyards’ van één jaargang (Colheita) te vervaardigen, en hij gebruikt daarvoor alleen de beste vaten. De druiven hiervoor worden gekocht bij zorgvuldig geselecteerde wijnboeren die een eerlijke prijs voor hun druiven ontvangen.
Het innovatieve karakter van het huis Barbeito is goed terug te vinden in de ‘VB Reserva’: een blend van Verdelho en Boal. In eerste instantie werd het blenden van verschillende druiven totaal verguisd door zijn collega wijnboeren. De pers, onder aanvoering van de gerenommeerde Jancis Robinson, was echter laaiend enthousiast, zodat Ricardo’s voorbeeld snel gevolgd werd. Naast de gebruikelijke Madeira’s van de druiven Sercial, Verdelho, Boal en Malvasia krijgt de Tinta Negra Mole bij Ricardo ook de plaats die hij verdient. Deze druif krijgt bij Barbeito dezelfde Canteiro-rijping ondergaan als de witte druiven, bottelt zijn beste vaten apart en brengt ze als Single Cask Colheita’s op de markt. Het is mede dankzij de niet aflatende zoektocht van Ricardo Diogo Freitas naar de essentie en puurheid van Madeira, dat deze drank als een Feniks uit de as is herrezen en een steeds groeiend publiek weet te veroveren.Proefnotities
De Barbeito Delvino is een droge madeira en wordt gemaakt van een blend van Tinta Negra Mole en Sercial druiven. Voor deze Delvino 5 Year Old rijpen de wijnen gedurende 5 jaar volgens de Canteiro methode in eikenhouten vaten. De stabiele keldertemperatuur zorgt voor een uitzonderlijke balans tussen zoet en zuur. De prachtig honingkleurige wijn heeft intense aroma’s van geconfijt fruit, honing en rijke, rijpe roostertonen. In de smaak is de wijn bijzonder zacht en vol, eindigend in een lange afdronk met een opwekkende frisse zuren. Een gulle, zwoele wijn met finesse.
Regio | Madeira, Portugal |
Druif | tinta negra mole, sercial |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25