Puglia is de 'hak' van de Italiaanse laars. Het is een met name vlakke regio die zich uitstrekt van het schiereiland van het bergachtige Gargano langs de Adriatische kust tot aan het uiterste zuidelijke puntje van de hak. De naam Puglia komt van het Latijnse apluvia, wat ‘gebrek aan regen’ betekent. De regio is dan ook warm en heet. Het gebied dat voor wijnbouw bestemd is, beslaat ongeveer 100.000 hectare. In het westen worden veel blauwe primitivo-druiven verbouwd. Op het zuidelijk gelegen schiereiland van Salento staan voornamelijk de negro amaro en primitivo aangeplant, een typisch inheems blauw druivenras uit Puglia. Een ander bijzonder druivenras is de nero di troia. Zeer typisch voor deze regio!
In het zuiden van Apulie is het relatief vlak en genadeloos heet. Omstandigheden waar de de nero di troia zich thuis voelt. Dit betekent wel dat tijdens de vinificatie uiterste zorg en aandacht gegeven moet worden, zodat de wijn niet te kruidig en zwoel wordt. De nero di troia staat bekend om de zwoele, kruidige wijnen die hij levert, en dat is ook precies wat hij bij Boccantino doet.
De nero di troia(70%) en primitivo-druiven(30%) voor deze wijn worden geoogst in de regio Salento en daarna traditioneel gevinifiëerd op een temperatuur van ongeveer 20 graden C. Een deel van de jonge wijn rijpt op rvs tanks en een deel op grote, houten foeders. Na de finale blend is een dieprode wijn ontstaan, die warme aroma’s van koffie, cacao en rijp rood fruit biedt. De smaak is verrassend vol, met een prettige kruidigheid en een zijdezachte afdronk.
Deze wijn combineert uitstekend met harde kazen, vlees van de grill en charcuterie.
Stijl | Fruitrijk, Warm, Sappig |
Aroma's | Blauwe bes, Karamel, Pruim |
Regio | Apulie, Italie |
Druif | nero di troia, primitivo |
Oogstjaar | 2022 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25