Als je de kronkelende Valtellina-vallei binnenrijdt begrijp je meteen waarom er zoveel arbeid nodig is om deze unieke wijnen te produceren. De hellingen (op het volle zuiden gericht) zijn steil, de gemiddelde wijngaard is klein en er zijn weinig wegen. De oogst geschiedt uitsluitend met de hand, de plukkers moeten vaak een lang stuk over moeilijk begaanbare paden lopen en bij gebrek aan plukkers maakt men dan ook steeds meer gebruik van helicopters om de druiven zo snel mogelijk binnen te halen. De nebbiolodruif, die in Piemonte voor o.a. de grote Barolo’s zorgt en waar ook Valtellina gemaakt van dient te worden, heet hier lokaal chiavennasca. De Vallei is ingedeeld in een aantal sub-regio’s die ieder voor hun eigen karakter garant staan. Van west naar oost zijn dat: Sassella, Grumello, Inferno en en diep in de vallei Valgella dat aan de Zwitserse grens ligt.
Nino Negri
De meest vooraanstaande producent sinds 1897, is in bezit van 38 hectare wijngaard en daarmee ook de grootste producent. Naast de tradities die Nino Negri respecteert probeert men ook nieuwe technieken om de wijnen op een nog hoger niveau te krijgen. Zo wordt er naast het gebruik van (grote) Sloveense eikenhout vaten een deel van de wijnen opgevoed op Franse “barrique” om de wijnen nog meer diepgang te geven. Sfursat is een van de specialiteiten van de streek (zie verder) en de “5 erstelle” van Nino Negri wordt hier gezien als de allermooiste wijn van de streek. Helaas is deze wijn zeer beperkt, zo niet vaak helemaal niet leverbaar..
De Ca’ Brione is een bijzondere blend van sauvignon (40 %), chardonnay (40 %), incrocio manzoni (10 %) en nebbiolo (10 %). De handgeplukte sauvignon, chardonnay en incrocio manzoni worden gedroogd voor 15 dagen. Gevolgd door een zachte persing en een natuurlijk vergisting proces onder gecontroleerde temperatuur. Dit gebeurt in houten fusten de helft nieuw eikenhout en de andere helft op twee jaar oud eikenhout. De nebbiolo vergisting op speciale vergistingtanks van roestvrijstaal. De witte druiven blijven in houtenfusten en ondergaan bâttonage elke 7 dagen. Alle druiven vergisten en rijpen apart en worden daarna geblend. Het resultaat is een rijke wijn met fijn, exotisch fruit, vanille- en briochetonen. De wijn verdient wel tegenspel van bv. risotto met zalm, gerechten met paddestoelen of paté’s of een mooie plank rijpe kazen!
Stijl | Aromatisch, Vol, Romig |
Aroma's | Bloemig, Ceder, Geel fruit |
Regio | Lombardije, Italie |
Druif | sauvignon blanc, chardonnay, incrocio manzone |
Oogstjaar | 2022 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25