Kroatie is één van de oudste wijngebieden ter wereld. De wijnbouw in het huidige Kroatië bestond al honderden jaren voor de opkomst van het Romeinse Rijk. De wijngebieden in Kroatië zijn verdeeld in twee zones die klimatologisch aanzienlijk verschillen; de Kroatische binnenlanden (Kontinetalna) en de Adriatische kuststrook (Primorska). De continentale wijnstreken liggen in het noord-westen (Plješivica, Prigorje, Varaždin, Međimurje, Pokuplje en Moslavina) en noord-oosten (Slavonië en Dunav). In de binnenlanden bestaat de productie vooral uit witte wijn.
De kuststreek omvat de gehele Kroatische kust, Istrië, Noord Dalmatië, Dalmatisch Zagora en Midden- en Zuid Dalmatië. Aan de Adriatische kust is het droog en 's zomers heet. De druiven groeien op rotsige bergen aan de kust en op de eilanden. Er groeien zowel witte als blauwe druiven, waar Mediterrane wijnen van geproduceerd worden.
De familie Skaramuča is 100 jaar geleden begonnen met het verbouwen van druiven en het maken van wijn. Op dit moment staat de vierde generatie aan het roer van het bedrijf. In de Joegoslavië-tijd werkte de familie voor de Coöperatie Dingač als druivenproducent. Sinds 1992, na de onafhankelijkheid van het land was Skaramuča het eerste wijnbedrijf in Dalmatië dat zelfstandig is gaan werken. Het wijnhuis heeft wijngaarden op het continentale gedeelte van het schiereiland Peljesac. Daarnaast bezitten ze 20 hectare (van de 65) van de wijngaarden van de regio Dingač op de zuidhellingen van Peljesac. Dit is de eerste beschermde regio in Kroatië sinds 1963. De hellingen zijn hier enorm steil, 25 tot 30 procent en er heerst een bijzonder microklimaat.
De plavac mali betekent letterlijk ‘Kleine Blauwe’. Het zijn hele kleine druifjes met veel schil en geeft daardoor ruime tannine. De druif is een oerbroertje van de Californische Zinfandel en de Italiaanse Primitivo. Plavac van Vina Skaramuča is de fruitige stijl plavac die uitsluitend in RVS tanks is gemaakt. Hierdoor proef je de pure smaak van deze bijzondere autochtone druif heel goed terug in deze wijn. De wijn heeft een lichtzoete frisse geur van vooral veel kersen met verse pruimen en op de achtergrond een beetje laurier. In de smaak krijg je ook veel kersen met fijne zuren en een licht wit pepertje. plavac is een veelzijdige culinaire wijn en past goed bij stevige seafood gerechten, krab, gebakken vis, gegrilde gerechten en komt helemaal tot zijn recht bij vlees, wild en kaas.
Stijl | Fruitrijk, Sappig, Kruidig |
Aroma's | Blauwe bes, Karamel, Specerijen |
Regio | Dalmatie, Kroatie |
Druif | plavac mali |
Oogstjaar | 2021 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25