Puglia is de 'hak' van de Italiaanse laars. Het is een met name vlakke regio die zich uitstrekt van het schiereiland van het bergachtige Gargano langs de Adriatische kust tot aan het uiterste zuidelijke puntje van de hak. De naam Puglia komt van het Latijnse apluvia, wat ‘gebrek aan regen’ betekent. De regio is dan ook warm en heet. Het gebied dat voor wijnbouw bestemd is, beslaat ongeveer 100.000 hectare. In het westen worden veel blauwe primitivo-druiven verbouwd. Op het zuidelijk gelegen schiereiland van Salento staat voornamelijk de donkere en stevige negro amaro aangeplant, een typisch inheems blauw druivenras uit Puglia. Een ander bijzonder druivenras is de susumaniello. Zeer typisch voor deze regio!
In het zuiden van Apulie is het relatief vlak en genadeloos heet. Omstandigheden waar de susumaniello zich thuis voelt. Dit betekent wel dat tijdens de vinificatie uiterste zorg en aandacht gegeven moet worden, zodat de wijn niet te kruidig en zwoel wordt. De susumaniello staat bekend om de elegante, kruidige wijnen die hij levert, en dat is ook precies wat hij in deze Boccantina doet.
De druiven voor deze wijn worden geoogst in de regio Salento en daarna traditioneel gevinifiëerd op een temperatuur van ongeveer 25 graden C. De vinificatie neemt enkele weken in beslag. Dan is een dieprode wijn ontstaan, die een warme, peperige geur van rijp rood fruit biedt. De smaak is verrassend vol, met een prettig frisse toon en een zijdezachte afdronk.
De Susumaniello del Salento combineert uitstekend met harde kazen, vlees van de grill en charcuterie.
Stijl | Fruitrijk, Sappig, Kruidig |
Aroma's | Blauwe bes, Karamel, Pruim |
Regio | Apulie, Italie |
Druif | susumaniello |
Oogstjaar | 2022 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25