Noordoostelijk van Verona verwerken de vier broers Castagnedi sinds 1989 diverse druiven afkomstig van hun 48 hectare bestrijkende landgoed tot prachtige wijnen. Hier vormen de zeer kalkrijke heuvels tussen de Illasi- en Mezzanevallei op een hoogte variërend van 120 tot 320 meter boven de zeespiegel de bodem voor stokken van rode corvinone, corvina, rondinella en cabernet sauvignon; garganega en chardonnay voor witte. // Aanvankelijk verkocht de familie de oogst aan de plaatselijke coöperatie maar door te investeren in de nieuwste technieken hoopten de Castagnedi's de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren en de overgang naar eigen domein-gebottelde wijnen rendabel te maken. Zo werd ondermeer het aantal stokken per hectare vergroot terwijl de opbrengst werd verlaagd. En tegen de Monti Garbi heuvel werd een nieuwe kelder gebouwd op een plek waar grondwater kan worden opgepompt. In 1995 kwamen de eerste wijnen van Tenuta Sant'Antonio op de markt en de aandacht van de wijnpers, importeurs en consumenten was vrijwel direct getrokken. Dit was een wijnhuis waar rekening mee gehouden moest worden! De eerste grote erkenning vond plaats in 2000 toen de Gambero Rosso de Cabernet Sauvignon Capitello 1997 beloonde met drie glaasjes. Deze Valpolicella is traditioneel gemaakt van corvina (70%) aangevuld met rondinella. Ook bij deze stokken ligt de beplantingsdichtheid per hectare hoog: 6000 tot 10.000 / ha. Het resultaat na strenge selectie is goed gestructureerde en geconcentreerde vruchten die na handmatige oogst voorzichtig worden overgebracht voor inweking bij 12 tot 14 graden Celsius. Dit proces gaat geruisloos over in een 10 daagse fermentatie, gevolgd door de persing voor meer kleur en complexe looizuren. De doelstelling optimale frisheid, fruitige aroma's en zachte tannines in de wijn te combineren wordt ruimschoots gehaald. Daarvoor had de Chardonnay Colori d'Autunno 1996 in Wine Spectator al 93 uit 100 punten gescoord en was er veel interesse voor de Chardonnay IGT Scaia Bianca. Dat de broers Castagnedi in staat waren internationale wijnen te maken was duidelijk geworden. Maar liever concentreerden ze zich - overtuigd van de geweldige kwaliteit ervan - op de productie van lokale wijnen. Deze mooi robijnrood gekleurde wijn met kersen en rijprode vruchtentonen is soepel in het glas en komt geschonken op 18° bij lichte vleesgerechten en kaas zeer goed tot z'n recht.
Stijl | Fruitrijk, Sappig, Elegant |
Aroma's | Kers, Framboos, Specerijen |
Regio | Veneto, Italie |
Druif | corvina, rondinella |
Oogstjaar | 2018 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25