Noordoostelijk van Verona verwerken de vier broers Castagnedi sinds 1989 diverse druiven afkomstig van hun 48 hectare bestrijkende landgoed tot prachtige wijnen. Hier vormen de zeer kalkrijke heuvels tussen de Illasi- en Mezzanevallei op een hoogte variërend van 120 tot 320 meter boven de zeespiegel de bodem voor stokken van rode corvinone, corvina, rondinella en cabernet sauvignon; garganega en chardonnay voor witte. // Aanvankelijk verkocht de familie de oogst aan de plaatselijke coöperatie maar door te investeren in de nieuwste technieken hoopten de Castagnedi's de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren en de overgang naar eigen domein-gebottelde wijnen rendabel te maken. Zo werd ondermeer het aantal stokken per hectare vergroot terwijl de opbrengst werd verlaagd. En tegen de Monti Garbi heuvel werd een nieuwe kelder gebouwd op een plek waar grondwater kan worden opgepompt. In 1995 kwamen de eerste wijnen van Tenuta Sant'Antonio op de markt en de aandacht van de wijnpers, importeurs en consumenten was vrijwel direct getrokken. Dit was een wijnhuis waar rekening mee gehouden moest worden! De eerste grote erkenning vond plaats in 2000 toen de Gambero Rosso de Cabernet Sauvignon Capitello 1997 beloonde met drie glaasjes. Daarvoor had de Chardonnay Colori d'Autunno 1996 in Wine Spectator al 93 uit 100 punten gescoord en was er veel interesse voor de Chardonnay IGT Scaia Bianca. Dat de broers Castagnedi in staat waren internationale wijnen te maken was duidelijk geworden. Maar liever concentreerden ze zich - overtuigd van de geweldige kwaliteit ervan - op de productie van lokale wijnen. De garganega druiven voor deze DOC Soave groeien op 200 meter boven zee, tegen de hellingen van de Monte Ceriani (Veneto). Ze staan zuidwestelijk naar de zon gericht, met hun wortelstokken in kalk- en kleirijke vulkaangrond. Een eerste deel van de vruchtjes wordt vroeg in september geplukt, het resterende fruit komt in oktober van de ranken. Bij Tenuta Sant 'Antonio persen de wijnmakers beide oogsten heel voorzichtig en laten die direct vergisten in grote roestvrij stalen vaten. Daarin verblijft het sap tot het voorjaar op zijn eigen fijne bezinksel (lie) om zoveel mogelijk mooie fruitaroma's op te nemen. In maart volgt filtering, assemblage van de vroege en latere wijn en de Soave kan op fles. Deze Soave is intens geurig en fris met aroma’s van appel en peer. Juist door een beperkte opbrengst per hectare is de wijn niet dun en waterig maar vol en vettig met zelfs een klein botertje in de smaak.
Stijl | Elegant, Levendig, Sappig |
Aroma's | Appel, Peer |
Regio | Veneto, Italie |
Druif | garganega |
Oogstjaar | 2023 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25