Noordoostelijk van Verona verwerken de vier broers Castagnedi sinds 1989 diverse druiven afkomstig van hun 48 hectare bestrijkende landgoed tot prachtige wijnen. Hier vormen de zeer kalkrijke heuvels tussen de Illasi- en Mezzanevallei op een hoogte variërend van 120 tot 320 meter boven de zeespiegel de bodem voor stokken van rode corvinone, corvina, rondinella en cabernet sauvignon; garganega en chardonnay voor witte. Aanvankelijk verkocht de familie de oogst aan de plaatselijke coöperatie maar door te investeren in de nieuwste technieken hoopten de Castagnedi's de kwaliteit van hun wijnen te verbeteren en de overgang naar eigen domein-gebottelde wijnen rendabel te maken. Zo werd ondermeer het aantal stokken per hectare vergroot terwijl de opbrengst werd verlaagd. En tegen de Monti Garbi heuvel werd een nieuwe kelder gebouwd op een plek waar grondwater kan worden opgepompt. In 1995 kwamen de eerste wijnen van Tenuta Sant'Antonio op de markt en de aandacht van de wijnpers, importeurs en consumenten was vrijwel direct getrokken. Dit was een wijnhuis waar rekening mee gehouden moest worden! De eerste grote erkenning vond plaats in 2000 toen de Gambero Rosso de Cabernet Sauvignon Capitello 1997 beloonde met drie glaasjes. Daarvoor had de Chardonnay Colori d'Autunno 1996 in Wine Spectator al 93 uit 100 punten gescoord en was er veel interesse voor de Chardonnay IGT Scaia Bianca. Dat de broers Castagnedi in staat waren internationale wijnen te maken was duidelijk geworden. Maar liever concentreerden ze zich - overtuigd van de geweldige kwaliteit ervan - op de productie van lokale wijnen. Deze traditionele Amarone is gemaakt van 70% corvinone en corvina, 20% rondinella aangevuld met wat croatina en oseleta afkomstig van 1 wijngaard: de Campo dei Gigli. Hier in de buurt van San Briccio is de grond zeer kalkrijk met sporen van vulkanische klei. Het perceel ligt op 300 meter boven zee en de beplantingsdichtheid per hectare ligt op 6000 stokken. De opbrengst wordt laag gehouden door kort te snoeien, groen te oogsten en door de trossen en ranken regelmatig uit te dunnen. De rijpe druiven worden van eind september tot begin oktober voorzichtig geplukt. Vervolgens worden de vruchten gedurende 3 tot 4 maanden te drogen gelegd op matten in goed ventilerende schuurtjes. In januari begint na het persen het vinificatieproces met een 30 dagen durende inweking en gisting gevolg door 3 jaar opvoeding op nieuw Slavonisch eiken en 12 maanden op fles. De Campo dei Gigli is intens donker robijnrood. Hij geurt bovenmatig naar rijp donker fruit, naar diverse kruiden, drop en tabak. De tannines in de wijn zijn soepel, zoet en zacht, de stevige concentratie en ingehouden kracht voorspellen een lang en veelbelovend leven.
Stijl | Kruidig, Vol, Warm |
Aroma's | Kers, Blauwe bes, Pruim, Tabak |
Regio | Veneto, Italie |
Druif | corvinone, corvina + |
Oogstjaar | 2017 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25