Domaine Vigneau Chevreau bestaat al sinds 1875, vandaag de dag staat de vijfde generatie aan het roer. Deze serieuze producent maakt een klassiek type Vouvray, zowel in de droge als in de zoetere versies. Men werkt al sinds 1995 met volle respect voor de natuur op biologisch dynamische wijze. De oogst van 33 ha wijngaard begint hier vaak pas begin tot half oktober en eindigt half november. Er wordt uitsluitend met de hand geoogst, in verschillende passages waarin telkens de rijpste druiven worden geplukt. In kleine oogstjaren is men genoodzaakt voor de sec en mousseux druiven van elders bij te kopen, het kan zijn dat dan het BIO-keurmerk niet op het etiket vermeld staat.
Er wordt uitsluitend met de hand geoogst. De druiven worden langzaam en zacht geperst, het sap klaart 24 uur waarna de gisting plaatsvindt voor 2 maanden op gebruikte houten vaten. Na de gisting blijft de wijn tot het voorjaar op zijn lie (= droesem), waardoor de smaak rijker en verfijnder wordt. De wijnen rijpen na de botteling in de indrukwekkende, in kalksteen uitgehouwen kelders. De wijn heeft circa 8 gram restsuiker.
Droge witte wijn met een goede balans tussen het aanwezige witte fruit van o.a. appel, peer met de tonen van hooi en honing. Aangenaam droog, mondvullend en iets mineraal. Toegankelijk van karakter met tonen van kweepeer, kruiden en vuursteen. Heerlijk als aperitief, maar ook bij diverse voorgerechten van vis, schaal en schelpdieren, salades, groentegerechten, gerechten met paddenstoelen, milde romige kazen.
Stijl | Aromatisch, Levendig, Sappig |
Aroma's | Citrus, Bloemig, Peer |
Regio | Loire, Frankrijk |
Druif | chenin blanc |
Agricultuur | bio dynamisch |
Oogstjaar | 2022 |
Stel je vraag via Facebook, Twitter, e-mail of bel +31 (0)765 21 81 25